fbpx

14/08/2023

North Yorkshire

Misschien onbekend voor veel Nederlanders, maar North Yorkshire heeft ontzettend veel te bieden. Gelegen in Noord Engeland, net boven Leeds, vind je

pittoreske dorpjes als Ripon en Masham, de ruige natuur van de Yorkshire Dales, interessante historie, knusse pubs en het chique Harrogate.

Harrogate

Harrogate

Dankzij de natuurlijke thermische bronnen ontwikkelde Harrogate al lang geleden een reputatie als Spa stad. In Victoriaans Engeland was het een vakantiebestemming voor de ‘high society’ met thermen, luxe hotels en veel groen en parken. Deze reputatie is tot op de dag van vandaag springlevend; het huidige Harrogate is chique, mondain en nog steeds de bestemming voor luxe thermen, exclusieve winkels, prachtige natuur en de perfecte high tea. Noem Harrogate aan een willekeurige Brit en deze noemt waarschijnlijk Bettys. Bettys Tea Rooms zijn wereldberoemd in het Verenigd Koninkrijk, een instituut en begrip sinds 1919; het is de plek waar je kunt genieten van de perfecte high tea en prachtige cakes (op tijd boeken is verstandig want Bettys is ontzettend populair). Buiten thee drinken of baden in de thermen van Harrogate, is het prima shoppen in de vele exclusieve winkels die Harrogate rijk is.

Knaresborough

Knaresborough

Zes kilometer verderop ligt Knaresborough, een prachtig stadje met pittoreske huisjes, een kasteelruine en een Victoriaans spoorviaduct over de rivier. Deze market town is gebouwd tegen een heuvel, en ligt aan de River Nidd . Dit is ook meteen de meest spectaculaire locatie langs het parcours van de jaarlijkse Great Knaresborough Bed Race, een curieuze race waarin teams van 6 renners (vaak verkleed) een bed meeslepen met daarin een zevende persoon; ook de rivier wordt met bed en al doorkruist. Mocht je begin juni in de buurt zijn, dan is dit zeker een evenement om mee te pakken.

Aanraders:
Struin de leuke winkeltjes af in het centrum, huur een roeibootje en roei gezellig een uurtje of 2 op de rivier Nidd, bezoek de grote markt (elke woensdag), of de mysterieuze Mother Shipton’s Cave, een grot waarin elk voorwerp in steen kan veranderen (toegegeven dit duurt wel eventjes).

Yorkshire Dales

Yorkshire Dales

Trek je wandelschoenen aan en bezoek het nabijgelegen Nidderdale en de Yorkshire Dales. Wanneer je ook gaat, je zult niet teleurgesteld worden. Elk seizoen heeft z’n eigen charme en schoonheid en zelfs in de winter is het prachtig. Vergeet alleen niet om af en toe op te warmen in een knusse pub met
een welverdiende pint! Mocht wandelen niet je ding zijn, bezoek dan één van de stately homes en vergaap je aan prachtige paleizen, gemanicuurde tuinen en heerlijke lekkernijen in de lokale farm shops.

Aanraders:
Bezoek het prachtige dorpje Ripon, een stately home als Harewood House en in het nabijgelegen Masham de Black Sheep Brewery.

Harewood House

Hoe en wanneer?

Onze favoriete tijden zijn vooral in het voorjaar en najaar (zeker rond kerst zijn Knaresborough, Ripon en Harewood House prachtig), maar North Yorkshire is het gehele jaar door een bezoekje waard.
Wil je veel van de omgeving zien, dan is een auto wel een aanrader. Harrogate is gemakkelijk bereikbaar met de veerboot Rotterdam – Hull, of Leeds Bradford Airport. Mocht u zin hebben gekregen in een reis naar North Yorkshire, of heeft u vragen? Mail of bel Cool Britannia en we organiseren uw reis geheel op maat.

Cool Britannia is lid / partner van:
© Copyright 2024  Cool Britannia
crossmenu
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram