fbpx

09/05/2023

Why Whitby?

Why not!

Whitby is voor velen buiten Engeland onbekend, maar dit goed bewaarde geheim heeft veel meer te bieden dan je op het eerste gezicht zou verwachten. Gelegen in Noordoost-Engeland en uitkijkend over de Noordzee, maakt dit kleine kustplaatsje een ideale bestemming voor een afwisselende vakantie.

Whitby, the 199 Steps

Dracula

Het eerste wat je ziet zodra je Whitby binnenkomt is de indrukwekkende ruine van Whitby Abbey, gelegen op een heuvel met uitzicht op het stadje en haven. De Abbey en ruige kust van Whitby inspireerden Bram Stoker en hij gebruikte deze in zijn roman Dracula. In het verhaal zet Dracula, in de vorm van een enorme zwarte hond, na een schipbreuk voor het eerst voet op Britse bodem in Whitby. Je komt dan ook veel Dracula verwijzingen in het stadje tegen (van rondleidingen tot souvenirs). Met zo’n claim to fame is het ook niet geheel ontoevallig dat er twee keer per jaar een groot Goth Festival wordt georganiseerd.

Vanuit de stad bereik je de abdij door een trap van 199 treden te beklimmen, gelukkig staan er tijdens de klim af en toe bankjes om even uit te rusten.

Whitby Abbey

York Moors National Park

Meer dan 2000 kilometer aan wandelpaden en routes om te ontdekken. Met glooiende heuvels, bossen, watervallen, oude Romeinse wegen en de ruige kust zijn de Moors afwisselend en simpelweg prachtig.

North York Moors National Park

Stoomtrein

Koop een treinkaartje voor de de North Yorkshire Moors Railway (een stoomtrein van Whitby tot Pickering) en stap uit bij de verschillende stationnetjes om vanuit daar de omgeving te ontdekken (tip: Mallyan Spout Waterfall, de hoogste waterval in the North Yorkshire Moors).

Goathland station, North Yorkshire Moors Railway

Fossil Hunting

Je gaat niet naar de Engelse kust om dagen op het strand te liggen (hoewel het prima toeven is). Whitby beach is een prima plek om fossielen te zoeken; boek een guided tour, draai wat stenen om en de ammonieten en jet (pikzwarte steen) liggen voor het oprapen. Mocht het regenen, dan is het Museum of Victorian Science een absolute aanrader!

Fossil hunting on Whitby beach

Historie, pittoreske straatjes, restaurants, winkels & pubs, maken het verblijf in Whitby alleen maar aangenamer. Een persoonlijke favoriet is het Humble Pie & Mash restaurant. Gevestigd in een cottage van meer dan 400 jaar oud, is het alsof je terug in de tijd bent gereisd. Een haardvuur en muziek uit de jaren 40 op de achtergrond, terwijl je een pie and mash eet met een kop thee en een jam roly-poly na als dessert.

Mocht je enthousiast zijn geworden, we verzorgen graag jouw reis naar Whitby. Bel of stuur een mailtje en we gaan aan de slag…

Cool Britannia is lid / partner van:
© Copyright 2024  Cool Britannia
crossmenu
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram